неделя, 7 юли 2013 г.

Тривитаминол: магически растеж на косата или глупост?

тривитаминол
Много време мина, преди да обърна внимание на това така популярно средство за съживяване на косата. Основно жените и момичетата търсят по-бърз растеж на косите си от този чудодеен продукт. Дали има такъв ефект, обаче, е малко спорно да се каже.

Познавам много хора, които използват тривитаминол, а освен това изчетох доста отзиви - всички са особено смесени. От "няма никакъв резултат" до "о, косата ми расте с педя на седмица".
наистина не знам дали ще ви помогне за растежа, но тривитаминола има много добър подхранващ ефект и е добър вариант да бъде добавен в някоя "домашна маска".


Рецепти за маска с тривитаминол
Има няколко вида рецепти, но лично аз реших да направя един анализ на списъка. Реално всеки може да излезе от ситуация, ако няма даден продукт. Не е фатално, ако не е точно същото.

тривитаминол- 2 супени лъжици* тривитаминол
- кисело мляко - 2 супени лъжици
- 1 супена лъжица мас/зехтин - препоръчвам основно на по-сухи коси. Тривитаминолът е достатъчно мазен и ако косата ви е мазна или дори нормална към мазна, може да минете и без това.
- 1 супена лъжица ракия/водка - спиртът ускорява действието на маската. Не се унасяйте, оставете и на мъжа си малко. Имайте предвид, че продуктите със съдържание на спирт изсушават кожата, а това важи и за косата. Ако сте изрусени или с прекалено суха коса, може да сложите по-малко количество или дори изобщо да не слагате. Както казах - никоя съставка не е непременно задължителна.
- 1 супена лъжица мед

В някои рецепти съм срещал, че е хубаво да се свари лайка в тенджера с вода и косата да бъде
тривитаминол
измита с отварата от нея. Ако ви се занимава - направете го и не забравяйте да ми пишете отзиви, защото аз чая от лайка предпочитам да го пия, а и не съм убеден колко добре ще ми измие косата една тенджера вода, пък представям си как ще се справят хората с по-дълги коси (все пак косата ми няма и пръст на нивото около ушите, може и да се справя с тенджера)

Имайте на предвид, че тривитаминола се отмива сравнително трудно, особено ако е нанесен в чистата му форма (или е смесен само с мас или зехтин, което още повече отежнява косата) Използвайте по-силен шампоан за коса и може да спестите балсама, след отмиването.
Времето за престоя с тривитаминола е много различно и относително, както и различните рецепти, които се срещат с него. До сега няма данни за хора, пострадали от прекалено много стояне с тривитаминол по косите си, а някои от хората дори спят с него(от личен опит - въпреки гадната болнична миризма, която има, не остава аромат по възглавницата. Наблюдавано след изсхлузването на найлона от главата ми, докато спях с него.)

И все пак, ако сте от хората, които нямат време за такива експерименти, просто си купете хубава маска за коса от вашия фризьор - те са заредени с достатъчно професионални продукти, чийто престой често е не по-дълъг от две минути.


*съоотношенията са примерни, може да спазите пропорциите, но да увеличите или намалите количеството им, според типа коса - гъста, рядка, дълга, къса.

3 коментара:

  1. Az go izpolzvam ot edim mesec i moga da kaja,che ima efekt

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че при теб има ефект. Аз продължавам да не съм сигурен дали върши работа повече за заздравяване на косъма, отколкото да расте косата по-бързо от него.

      Изтриване
  2. otskoro polzvam trivitaminol,no mnogo moi kolejki i priqtelki mi kazvat 4e ima mnogo dobur efect pri razsteja :)

    ОтговорИзтриване