сряда, 26 юни 2013 г.

Съвети за суха коса


Често сухата коса може да бъде породена в следствие на прекалени грижи( боядисване, особено изрусяване, кичури, изправяне с преса за коса, къдрене с маша, студено къдрене - всичко топло и горещо, което прави косата ни уж по-хубава). Много пъти косата е суха в краищата, в следствие на някой от вече упоменатите фактори, но поради интензивно произвеждане на себум от скалпа, корена се омазнява. Това води до често миене на косата, като хората обикновено търсят продукт за мазни коси, който да реши проблема им в корена. Този подход обаче продължава да утежнява положението със сухите краища/и дори дължини/, тъй като продуктите за мазна коса често са с по-силно измивно действие и отмиват естествената секреция преди да е успяла да се разнесе по цялата коса и по този начин да предпази косъма от вредни външни влияния.

Коси, които не биват третирани, също са застрашени от изсушаване. Рядкото подстригване на краищата води до естествената им загуба на кератин, поради лимита на косъма, който той има да произвежда този протеин. В този случай краищата изтъняват и се губят, а понякога дори цъфтят. За да предпазят косата си от вредните влияния на технологиите и козметиката, хората често не употребяват никакви продукти или електроуреди и допускат голяма грешка - излагайки косата си на директна слънчева светлина мокра, за да спестят вредата от сешоара. В случай, че бързате да излезете и се надявате слънцето и вятъра да изсушат косата ви, за да не се изтощи тя, по-подходящо ще е да изхабите малко ток и да я издухате. Капките вода по космения цилиндър са като лупа дори пред най-слабото слънце, което увеличава изгарянията по повърхността му и води до неговото изсушаване.

Без значение от коя категория сте: редовно третиращи косите си, предпазвайки я от всяко вредно и невредно влияние, тези с изцяло сухи коси(тази категория също така може да страда от пърхот, поради слабо интензивното производство на маслената жлеза, която произвежда себум) или тези с мазни корени и сухи краища, има начини с които да се справите с проблема.

1. Подстрижете каквото можете.

В много от случаите хората искат да си спестят ходенето на фризьор, за да не се скъсява косата им, макар краищата да са толкова изтънели, че на практика почти няма какво да се отреже. В практиката ми се е случвало да режа пет сантиметра краища, като накрая почти няма разлика в дължината на косата, а плътността й се увеличава поради отстраняването на излишното.

2. Използвайте балсам или още по-добре маска за коса.

Ако сте от групата с много сухите коси, не можете да минете без един от тези два продукта. Лично аз препоръчвам втория вариант, тъй като маските за коса са далеч по-интензивни като грижа и хидратация от балсамите. Не използвайте продукта в корена, тъй като рискувате да го омазните прекалено много и да се прехвърлите в групата с мазни корени и сухи дължини и краища. Ако маските омазняват косите ви твърде много, може да опитате някой балсам. Важно е да определите правилно типа коса и да изберете правилният продукт. Обикновено продуктите за боядисана коса са добър избор, тъй като са дълбоко хидратиращи. Може да се консултирате с фризьора си, който да ви препоръча подходящия продукт за вашата коса, както и да ви предложи професионален такъв. Също може да се консултирате с продавачката в магазина, много от тях са достатъчно компетентни, за да ви помогнат толкова, колкото и фризьор.

3. Разредете миенето на косата. Но не прекалено.



Да миете косата си често не е хубаво - това всеки го знае. И все пак прекаленото не-миене на косата също не води до добри резултати, тъй като по този начин тя е изложена твърде дълго време на "сух режим" и няма възможност за хидратация. Водата отмива естественото омазняване на косъма, което води до известни усложнения, но как ще използвате маска или балсам за коса, които да я хидратират, ако я миете четири пъти в месеца? На практика се получава един парадокс, в който често хората изпадат в крайности. Спорно е колко дни е нормално да не се мие една коса, тъй като това е много индивидуално, но колкото повече се придържате към баланса, толкова по-добре. От лични наблюдения стигнах до извода, че ако косата се мие по-често от веднъж в седмица, нейното PH започва да се нормализира до няколко измивания, в следствие от използването на хидратиращите продукти по-често. Затова просто запазете баланса.

4. Трикът с балсама, който не всеки знае.

Много пъти съм съветвал клиентите си да опитат този трик. Самият аз съм го пробвал и разликата се проявява бързо. След като намокрите косата си, преди да нанесете шампоана, покрийте дължините с пласт балсам. По този начин шампоана ще отмие балсама и няма да навреди на косъма. Завършете с подхранваща маска или отново балсам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар