събота, 15 юни 2013 г.

Evil Dead 2013

филми

След дълъг спор кой филм да гледаме, Момчето от Облаците надделя. Всъщност истината е, че исках повече да гледам друг римейк на стар хорър филм, затова уж компромисният вариант бе Dark skies, но когато зодия везни се цупи - те се цупят като деца.
Както и да е, принуден гледах до болка познатия сюжет с "група приятели" които отиват в хижа  в гората, откъснати от света... and they die horribly.

Честно казано, не съм очарован ни най-малко. Вярно, не съм гледал оригиналната версия от 1881, но само сравнявайки резюметата на двата филма, на човек му става ясно, че някои неща ще са различни. И все пак, старата идея за идиота, който чете странния текст от книга с голям, червен надпис "ЗЛА КНИГА", която на всяка страница има друг надпис "НЕ ЧЕТИ ТАЗИ КНИГА" не е бил забравен и тук. Оригиналността блика от филма почти като изкуствената кръв, която се лее като свещена вода.
Всъщност колкото до самата кръв, имаше моменти, в които особено не бях убеден, че видяното от мен е именно такава. Доста нескопосани ефекти плюс постен сюжет с кофти край и никаква доза реалистичност в сценария.
Сега ще кажете, че в такъв филм човек не трябва да очаква реалистичност, но аз няма да се съглася с това. Кипна ми канчето да гледам филми, в които уичкрафтът се разглежда така, както се е разглеждал през VI-ти век. Почти ми напомня за The Lords Of Salem, където три баби чантят "Satan, come to us...". Не че добрите вещици са по-добрия вариант, ама света не е черно и бяло. (освен, може би, ако не си козирог или везни)
И Екзорсизъм? Ако знаех, че ще има повръщащи, обладани от зли демони хора в този филм, просто щях да си заспя и да оставя Момчето от Облаците да подскача от страх, докато спя като пън. (бел. авт. - В резюмето не се споменаваше нищо за обладаване, разбрах го като чух изрази, които съм твърде възпитан, за да повторя, но ще се опитам да перифразирам - Някой твой роднина се намира в Ада и извършва сексуална услуга на някой демон по някакъв доста гаден и скверен начин. Да, във филмите с обладани от демони хора обикновено имат навика да използват това.)
Общо взето нищо ново под слънцето, нищо кой знае какво. Няколко органа, много изкуствена кръв(и като казвам "много" имам предвид едновременно и количеството и качеството), малко срязани езици и откъснати крайници. Както и - не знайно защо - лек азиатски мотив с бяло като гейша момиче и черна коса, не виждала гребен сякаш никога. Напомня "Предизвестена смърт".
Ако просто си падате по многото кръв и особено не ви интересува оригиналността на сюжета, може и да ви хареса. За тези, които ги вълнува рейтинга в imdb е 7, което по моите критерии е филм, който не бих гледал, ако съдя по него.(някак предпочитам филми с рейтинг между 3 и 5, масата не винаги е права, пък и тоя рейтинг не се изчислява на база моето мнение)

Рейтинг по SSG (Scoring system of G) - 3 от 10.
(основно за хвърлените пари за литрите разтворено черешово степче, които избликаха от стомаха на обладаната девойка, макар да не беше пила такова - WTF??? Майтапа на страна, ако приемем че е кръв, каквото са искали създателите на филма да е, как тогава ще ми обяснят края? Но нека мина без спойлери. )