понеделник, 29 юли 2013 г.

Отчаяни съпруги - краят на една ера

 Най-накрая изгледах последните епизоди на един от любимите си сериали - отчаяни съпруги.
Макар да беше под натиска над половинката, не мога да отрека, че принципно исках да ги изгледам, но фентъзито в Continuum и Teen Wolf някак все надделяваха... и The ultimate spider man даде отражение. И като цяло един куп неща далеч от не-свръхестествения живот на Уистерия Лейн.
И все пак - WOW!
Сценаристите не изневериха на себе си, представяйки ни достоен край за осем сезонния сериал, изпълнен с обрати и неочаквани моменти. Добре замислено така, че да няма глупави спекулации за девети сезон (макар че в интернет има много такива...) и в същото време достатъчно отворен, за да остави възможност за друг подобен сериал - какъвто надявам се да направят. Но само при положение, че е също толкова силен.

Чул съм доста мнения от сорта, че сериала не показва действителността и си мисля в каква реалност живеят хората, които правят подобни изказвания. Вярно, малко трудно за един сезон на главата да ти се струва всичко, което се струпва на главните героини, но нищо от случилото се в сериала не е напълно естествено. Вярно, вероятността кое да е от тези неща да се случи на един човек е много малка, а камо ли да му се изсипят няколко такива - убийства, улики, мистерии, разследвания, нелепи случки със съседи и т.н. Но не трябва да забравяме две неща - първо, много от нещата, които сериала представя не са за българската аудитория, тъй като сюжета проследява живота на едно американско предградие, не българско. Така че нищо чудно да има разминаване в действителността. И второ - дали ако най-интересното нещо, което се случваше на тези героини за 9 години бе един единствен развод и едно свидетелство в съда за някое малко престъпление на съсед, сериала щеше да е интересен? Не мисля. Това е разликата между живота и филмите. Ако всичко трябваше да е такова, каквото е в реалния живот, то навярно 2 сезона щяхме да гледаме основно битовизми.(каквито, за щастие, също не липсват)
Ето например вече си представям собствения си живот на сериал, от събитията през последната седмица/грубо би трябвало да обхване около половин-един епизод)
Ставам, пия кафе, преглеждам си имейлите, сайтовете в които влизам, отговарям на каквото трябва да се отговори, изготвям си план за деня. И тъй като е лято и не се случва кой знае какво основно с това се занимавам цял ден, та дори и вечерта. Едно излизане до магазина, предимно за цигари. Вечер - филмм, секс. Понякога без секс. Понякога без филм, зависи вечерта. Сън. Една вечер повече сън, друга по-малко. Изляза, видя се с хора, нищо съществено не се случва. Звучи като много тъпи 20 минути от епизод, нали?
Мисля, че защитих довода си за реалното и нереалното в сериала. Хората, които все още са на обратното мнение навярно никога не са се сблъсквали с абсолютно нищо, което поне малко наподобява това в сериала - сигурно никога не са изневерявали, не са им изневерявали, не са висели в полицията дори веднъж(лично аз съм висял 3 пъти, не е много забавно, дори когато не си обвинен за нищо, а само си бил свидетел на нещо) и като цяло май изобщо вегетират в различна паралелна вселена от действителната.
Добре, отклоних се от основната тема, която бе сериала, но се паля на тази тема сам, а и не виждам какъв е смисъла да хваля нещо, което си е достатъчно прехвалено и без друго. Който има мерак и не го е изгледал - да вземе да навакса този пропуск.
Истината е, че когато завъртяха преди години предаването по родната телевизия, смятах, че това е глупав сериал,показващ ни няколко отегчени до смърт от скука женици, които се чудят каква глупост да направят от няма и кво. Виках му "Богати, разглезени и разгонени". Мнението ми коренно се промени от тогава, след като погълнах първите два сезона за отрицателно време. Така че съветвам всеки, който е с негативно мнение по въпроса, поне да му даде шанс, за да има поне твърда позиция. Най-лесно е да хулиш нещо, което не си гледал.
(Общо взето философията ми изповядва именно това - всичко, което съм заклеймил в този блог като "не става" съм го направил СЛЕД като вече съм го гледал и съм си установил лично собствено мнение. Знам, че всеки има такова, но малцина могат да го подкрепят с доводи. Били дори те като моите "не харесвам екшъни". Това не значи, че не бих дал шанс на някой екшън. Ако се наложи. Или ако има огнени топки в него ^^)

Няма коментари:

Публикуване на коментар