вторник, 23 юли 2013 г.

Фън шуи в спалнята

Преди няколко дни половинката ми се зариби по фън шуи. И тъй като аз съм от лесно зарибителните по каквото и да е, влезнах и се порових за това онова.
Оказа се, че спалнята ни има сигурно възможно най-лошото фън шуи или поне толкова несъотвествия открихме, че едната част от общото "нас" започна да получава нервни изблици (да, не бях аз, макар нервните изблици да са типични за мен)
След преравянето на купища сайтове с информация по темата, форуми с дискусии, мнения и коментари, в крайна сметка научих, че фън шуи далеч не е такава глупост, за каквато го имах. Всъщност много от правилата в него са толкова психологически, че прилагането му в ежедневието на човек в действителност може да реши ако не всички или много, то поне част от проблемите му.(това го осъзнахме, ще обясня как по-надолу, първата вечер след спането в новата фън шуи подредена спалня) Всичко излиза, че е елементарна физика, пък до някъде и биология и химия. И все пак в основата си остава психология.



Част от идеята на фън шуи (или поне това, което аз разбрах) е да улесни максимално живота на човек - заключих, приключвайки с местенето на гардероба и осъзнавайки колко голяма е стаята в която живея в действителност. Също и максималното възползване на пространството, осъзнах, гледайки я от вратата. Общо взето леглото бе опряно на стена, където главите ни бяха точно пред прозореца, а краката - сочещи вратата. До нас имаше маса. По всички правила на фън шуи,може да се каже, че това беше много лоша идея. След разместването, всъщност се отвори далеч повече място и сега стаята не само изглежда по-просторна, но и подредена по максимално най-добрия, удобен и функционален начин, а освен това самото пространство изглежда максимално оползотворено и уплътнено от наличните мебели и декорации.
В случая изключвам пласибо ефекта от цялата работа, тъй като да осъзнаеш, че използваш цялата си спалня, а не само една втора от нея е всъщност много приятно откритие, тъй като те кара да се чувстваш много по-свободен. Отстранява се чувството за притиснатост и липсват всякакви минимални неудобства, които принципно могат да натоварват съзнателно или подсъзнателно ума на човек, вместо той да е свободен и да си почива (което е едната от двете основни идеи на спалното помещение) или да бъде занимаван с друго, по-приятно или важно нещо. Фактически, отстранявайки всеки дребен недостатък на подредбата, като неуместно поставения фотьойл, който пречи на свободното преминаване, човек не тормози - пряко или косвено - ума си с това иначе дребно на пръв поглед нещо и по този начин съзнанието се затормозява значително по-малко. Хубаво е в този контекст да припомня старата поговорка за дребното камъче, дето обръща каручката.

Все още не сме се задълбочили повече от това и има доста неща, които не са фън шуи, но навярно и на тях ще им дойде времето. Все още не мога да разбера дали цветята на раклата са добра идея или не, например. (знам, знам, че цветя в спалнята не е хубаво, но ние спим на отворен прозорец дори зимата, така че не мисля, че някое-друго цвете ще навреди толкова)


На снимките се вижда началото на нашето фън шуи приключение и как вече спалнята е опряна на стената, достатъчно далеч от прозореца и вратата, без да се намира между тях. Погледа на лежащия може да види вратата и общо взето са спазени всички правила там.

Освен спалнята, подредено бе всичко в шкафовете, сортирано по... твърде вманиачен начин.(подредбата в шкафовете, гардеробите и прочие също е важна, според фън шуи)

Надявам се като пак се заемем, да има прогрес и останалите неща, които не знаем за сега дали са добро или лошо фън шуи, да бъдат коригирани. Предстоят още update-и на спалнята, преди да се прехвърлим в хола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар