петък, 5 юли 2013 г.

Тъмни кръгове

Един филм, който общо взето може да те откаже да имаш дете. Всъщност мен не ме отказа, защото горкото бебче в крайна сметка за нищо не е виновно, но други с по-лабилна психика ме заплашиха, че няма да ставам баща в скоро време.
Както и да е. Самия филм не бликаше с оригинален сюжет, особено в началото. Нали филмите на ужасите се делят в няколко категории, според сюжета:

1. Група тинейджъри/колежани/младежи/руски учени/хора/мъже/жени отиват някъде, където често единствено липсва табела с надпис "В тази мистериозна хижа/къща/подземие/хотел/изоставена болница, най-често психиатрична/друго колим, трепем и бесим група тинейджъри/колежани/..." Нататък развръзката е ясна.

2. Младо, по-често, семейство се мести в нова къща, където - о, видиш ли - странни неща се случват. В този вариант на ужасите убийствата са малко по-нарядко, тъй като семейството се състои максимално от около пет души, но понякога се появяват баби, дядовци, лели, чинки, стринки и разни персонажи, които по една или друга причина се озовават в къщата. Вероятността те да умрат по особено жесток начин е по-голяма.(нашия филм спада именно в тази категория ^^)

3. Група от гореспоменатите попадат на мистериозен артефакт, на който с още по-мистериозни символи/които никой не може да преведе, но често няма проблем с произнасянето им/ е изписано... нещо, да го наречем заклинание, проклятие, инструкции за ползване... и общо взето след отварянето на въпросния артефакт, четенето на чуждия скрипт или книгата с голям надпис "ЗЛА КНИГА" или сред краденето на артефакта (също придружен с предупредителен надпис), нещо се случва и те... умират по ужасяващи начини... да, третия вариант за сценарий ужасяващо много наподобява на първия, нали?

4. Нещо друго - чакам да го видя с нетърпение ^^ Също приемам и градивна критика, бих се радвал някой да ме обогати с филм на ужасите, който не спада в гореупоменатите категории
Споменах ли, че се случват и хибриди между вариациите, а понякога дори и трите на куп?
А, за тъмни кръгове. Да, според мен заглавието говори само за себе си. Младо семейство, с бебе - филм на име "Тъмни кръгове". Мисля, че много двойки могат да заснемат доста успешно подобен филм у дома си.

Майтапа на страна, просто ми хареса идеята. Общо взето откъм стряскащ фактор, което май ми е основния критерий за подобни филми, може да се каже, че имаше някое-друго попадение, а и атмосферата не беше лоша. Малко имаше някои неща, които не ми станаха ясни в сценария, благодарение на виждането на режисьора, честно казано в един момент се обърках какво точно става и когато филма свърши се запитах защо изобщо им е било да заснемат и излъчват първата сцена и то точно първа?

Трудно ми е да му сложа оценка, особено след като вече го направих за три филма на ужасите и може би тя би объркала някой, затова сигурно ще я спестя. Но като за човек, който не си пада по твърде многото кръв и търси по-скоро психологическия момент в ужаса, смея да кажа, че беше приятно, леко за гледане филмче. ^^

Няма коментари:

Публикуване на коментар