четвъртък, 26 юни 2014 г.

Тънка коса или рядка - фризьорски грешки



С годините практика забелязах тенденция много хора, а и колеги-фризьори, да не могат

правилно да определят типа коса и косъм. И докато не опреквам първите, защото не им е работа, то вторите определено трябва да се замислят дали да не сменят професията си - и без това станахте много.



Грубо казано може да се каже, че има два типа коса според броя косми - рядка и гъста. Или иначе казано - една коса е рядка, когато броя косми по нея са по-малко. Често хората я бъркат с тънка коса, което е нещо коренно различно. При рядката коса може да бъде забелязана и липса на каквато и да е коса, също и плешиви петна. Гъстата коса е точно обратното - тя се определя по това, че по косата има повече на брой косми.
Рядка или оплешивяваща коса.
От снимката типа косъм изглежда
нормален към тънък.
Понятие като тънка коса е малко казано смешно. Тънка би следвало да е рядката коса, поради факта, че след като броя косми е по-малък, хваната на опашка, тя ще бъде по-малка. Но не винаги когато косата е рядка, косъмът също е тънък. Всъщност има много случаи на рядка коса, но с плътен косъм или обратното - гъста коса, но с тънък косъм. И от тук, предполагам идва и объркването: гъста и рядка може да е косата, тъй като тя сама по себе си е съвкупност от всички косми по скалпа, докато тънък или плътен може да бъде косъмът, но не и цялата коса.

Затова преди да диагностицирате косата си сами или някой зле-информиран фризьор, ви каже, че "Нямате коса", огледайте внимателно косата си общо и косъма по отделно. Може да се окаже, че сте смятали косата си за рядка, а всъщност имате генетично по-слаб косъм.

Също така обемната коса не винаги значи гъста коса. Не е много известно, но всъщност африканският косъм е доста по-тънък отколкото хората си мислят. С техните естествено къдрави и обемни коси, те създават илюзията на "много коса".

Няма коментари:

Публикуване на коментар